Anerkjent arkitekt skal bidra til godt byliv på Marienlyst

Den danske arkitekten og byplanleggeren Jan Gehl bistår Ferd Eiendom i utviklingen av Marienlyst. Med gode innspill er prosjektet på rett vei.
– Vi er stolte av å ha Jan Gehl med som rådgiver i Marienlyst-prosjektet. Han gir oss skarpe, konkrete råd, og det er betryggende å få bekreftet at vi allerede har gjort mye riktig, sier prosjektansvarlig Lise Almquist i Ferd Eiendom.
Gehl er en pioner innen menneskevennlig byutvikling og har i over 50 år forsket på hva som skaper liv mellom husene. Hans filosofi er enkel:
Byrom må utformes for menneskene som skal bruke dem – ikke bare for å fylle plass på kartet.
Jan Gehl besøkte Ferd og Marienlyst første gang i januar, da han holdt et inspirerende foredrag om byliv og byutvikling. Bare noen uker senere kom han tilbake for å holde en workshop med arkitektene og landskapsarkitektene på prosjektet. Her gikk han grundig gjennom planene og kom med konkrete innspill, blant annet om hvordan man skaper byrom folk faktisk har lyst til å oppholde seg i.
– Før måtte man jo ut for å dra på jobb eller handle varer, det er det mange som ikke trenger lengre med hjemmekontor og netthandling. Så hvorfor skal folk ønske å være ute? Det er spørsmålet vi må svare på når vi planlegger byrom, sa Gehl under foredraget han holdt for Ferd tidligere i år.
Han pekte spesielt på studentene som viktig brukergruppe for området – og stilte spørsmål ved hva som faktisk skal gjøre Marienlyst attraktivt for dem.
Gehls råd har allerede ført til konkrete justeringer og styrking av viktige grep i prosjektet. For å skape en mer menneskelig skala i sentrale byrom, er byggehøyder rundt flere av de viktigste byrommene ytterligere senket. Hovedforbindelsen mot Blindern er justert for å skape en bedre flyt opp mot Blindern, og enkelte bygg er flyttet for å gi bedre plass og samspill mellom bebyggelse og uteområder.

– Dette handler ikke om overfladiske endringer, men om hvordan folk faktisk bruker byen.
Gehl er tydelig på at mange prosjekter planlegger byrom som er for store. Han oppfordrer oss til å tenke mindre og grønnere, og bruke natur til å definere og aktivisere arealene, sier Almquist.
For prosjektteamet har Gehls oppfølging vært både inspirerende og beroligende.
– Han sa det rett ut: mange av feilene han ofte ser i prosjekter, har vi unngått. Det gir oss trygghet på at vi er på riktig vei, sier Almquist.
Gehls engasjement i Marienlyst-prosjektet er en del av Ferd Eiendoms mål om å utvikle et område med tydelig identitet og høy kvalitet i både ute- og innerom.
– Målet er å skape en levende bydel som inviterer til bruk, og ikke bare opphold. Marienlyst skal ha en stor bypark, nye kvartalsstrukturer og være åpent for alle. Vi er stolte over at Gehl vil rådgi oss, slik at området blir et sted folk har lyst til å besøke og oppholde seg, avsluttet Almquist.